Rellen bij Brits protest tegen islam

In de Engelse stad Birmingham is een demonstratie tegen het moslimextremisme gisteravond uitgelopen op rellen. Aanhangers van de English Defence League, een rechtse groep die zich naar eigen zeggen tegen de militante islam in Groot-Brittannië keert, raakte slaags met antifascisten die op hetzelfde moment een tegendemonstratie hielden.

Nieuwsomroep BBC meldt dat er enkele honderden mensen bij de demonstratie betrokken waren en dat er meer dan twintig mensen wegens misdragingen zijn gearresteerd. Een aantal demonstranten zou ook projectielen hebben gegooid. Een andere demonstratie tegen het islamisme die vorige maand in Birmingham werd gehouden draaide ook al op ongeregeld heden uit.

Op de website laat de English Defence League weten dat zij 'vreedzaam betogen tegen de agressieve islam'. Zij beschuldigen de tegendemonstranten er dan ook van dat zij de demonstratie van de English Defence League verstoren met geweld. Critici menen dat de beweging banden met zowel de ultranationalistische politieke partij BNP als met voetbalhooligans onderhoudt.

De English Defence league heeft aangekondigd dat zij ook in andere steden zullen gaan demonstreren. In Manchester staat voor volgende maand al een demonstratie gepland.

Met dank aan DrWolffenstein en dimage voor de submit.