PVV woedend op Van der Laan

,,Wij houden geen boekhouding bij van de groepen in de samenleving.'', was het antwoord van minister Eberhard van der Laan (Integratie) dat hij vandaag gaf naar aanleiding van de vraag van de PVV over de kosten van immigratie.

,,We zijn niet geïnteresseerd in wat een individu kost, een Fries, iemand met blauwe ogen of een gehandicapte. Cijfers zijn alleen van belang als die dienen om bepaalde achterstanden in te halen, bijvoorbeeld in het onderwijs. Maar daarbij gaat de kost weer voor de baat uit", vindt de bewindsman. "Een opleiding betaalt zich immers later weer terug".

,,Wie over de kosten nadenkt, moet zich bepaalde zaken ook wel realiseren'', zei Van der Laan verder. Allochtonen zouden minder kosten aan hypotheken en culturele subsidies hebben uitstaan. ,,Je kunt ook niet zomaar rondbazuinen dat allochtonen meer kosten aan zorg. Ze gaan misschien vaker naar de huisarts, maar weer minder vaak naar de specialist.''

Woest is de PVV over deze beantwoording door het kabinet. De partij is ’verbijsterd’ en voelt zich ’geschoffeerd'. Vanmiddag gaf van der Laan al aan te vermoeden dat ’niet iedereen’ tevreden zou zijn over deze antwoorden. Het kabinet baseert deze uitspraak op bestaande cijfers en gaat niet uit van nieuw onderzoek.

,,Een botte belediging van de Kamer,’’ stelde de PVV vanavond. ,,Het is onvoorstelbaar dat het kabinet niet weet of wil weten wat de kosten van niet-westerse allochtonen zijn.’’ Bij veel berekeningen wordt het onderzoek niet naar achtergrond uitgesplitst.

,,De Nederlandse kiezer mag blijkbaar niet weten wat de massa-immigratie kost. Er wordt gewoonweg een blanco cheque uitgeschreven.’’ Onze vriend/vijand Geert Wilders laat het er niet bij zitten: ,,Wij nemen geen genoegen met deze flutantwoorden. We eisen alsnog een onafhankelijk onderzoek,’’ zei hij. De PVV vindt Van der Laan maar ,,elitair arrogant.’

Met dank aan weert-gilders voor de submit!