'Vraagtekens bij kaping Arctic Sea'

Een Russische journalist die kritiek uitte op de autoriteiten in verband met de ‘verdwijning’ van het vrachtschip de Arctic Sea, is gevlucht uit zijn land. Hij liet vandaag weten dat hij het vliegtuig heeft gepakt naar de Turkse stad Istanbul, nadat hij eergisteravond via de telefoon was bedreigd.

Michail Voitenko, een ervaren zeeman en redacteur bij het maritieme vakblad Sovfracht, was een van de eersten die vraagtekens zetten bij de uitleg van de Russische regering over de ‘kaping’ van de Arctic Sea.

Dat schip verdween op mysterieuze wijze, nadat het op 23 juli was vertrokken uit een haven in Finland. Drie weken later arresteerde de Russische marine acht vermeende kapers op de Arctic Sea, die zich toen op de Atlantische oceaan bevond ter hoogte van West-Afrika.

De autoriteiten in Rusland beweren dat de mannen het schip met een partij hout aan boord hebben gekaapt. Voitenko gelooft niets van die lezing. Hij suggereerde dat hoge overheidsfunctionarissen het schip gebruikten voor een illegale wapenleverantie.


Gevluchte Russische journalist wantrouwt kaping Arctic Sea  (foto: DAG)