Tevredenheid in Vogelaarwijk Arnhem

De bewoners van Malburgen, de grootste Vogelaarwijk van Arnhem, voelen zich veiliger en zijn tevredener over hun buurt. Zij geven hun woning en woonomgeving voor het eerst een dikke voldoende. Daarmee blijkt na negen jaar van slopen, bouwen en renoveren dat het opknappen van de fysieke omgeving loont, aldus directeur Gerrit Breeman van woningcorporatie Volkshuisvesting in Arnhem.

Het tevredenheidcijfer bleef in de voorafgaande jaren lang onder een zeven hangen, wat in volkshuisvestingkringen als onvoldoende wordt beschouwd. Breeman: "We hoorden het geluid al wel op straat, maar het is voor het eerst dat de tevredenheid in de cijfers terugkomt."

USP Marketing Consultancy interviewde 1.251 bewoners niet alleen over de kwaliteit van de woningen, maar ook over de veiligheid, de voorzieningen, en de netheid in de buurt. Een nieuwe supermarkt had het grootste effect (van 5,1 in 2007 naar 7,3 in 2009). Maar over de hele linie gingen alle cijfers omhoog. Breeman: "Er zijn parken bijgekomen. Ook hebben we geld beschikbaar gesteld voor uniforme schuttingen en hagen en teams geformeerd, die de buurt schoonhouden."

Volkshuisvesting is met een woningbezit van 5.500 woningen veruit de grootste corporatie in Malburgen. Hiervan werden er 1.250 gesloopt. Daarvoor in de plaats zijn 1.000 nieuwe woningen gebouwd; er komen nog 2.000 bij. Ongeveer de helft van de mensen die gedwongen moesten verhuizen, bleef in de wijk wonen.

Breeman ziet in de nieuwste cijfers het bewijs dat inspanningen van woningcorporaties tegen de verloedering in Vogelaarwijken iets uithalen. "Aan Malburgen kun je zien dat het tijd kost voordat die inspanningen zich vertalen in betere cijfers."

Volgens Breeman moet een corporatie meer doen dan alleen huizen bouwen. "Het gaat zowel om het financieren van een ontmoetingsplek voor Marokkaanse vrouwen, een speelplaats, een wijkfeest, een filmatelier als om het mooier en netter maken van de woning en de woonomgeving."