Bos ziet bankiers in oude fouten vervallen

Minister Wouter Bos van Financiën ziet in de bankwereld een terugkeer van het gedrag dat heeft geleid tot de internationale financiële crisis. "Overal zien we tekenen van oud gedrag weer opkomen. Bonussen, transacties en risico's die je niet zou moeten willen. Dat moet de kop ingedrukt worden", zei Bos dinsdag in zijn wekelijks gesprek voor RTLZ.

Bos verwees naar plannen van de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel die de bankiers aan hardere afspraken willen binden. Bos is daar ook al enige tijd mee bezig. "Wij lopen wat dat betreft voorop in de wereld."

De PvdA-minister kreeg vaak het verwijt dat bankiers naar het buitenland zouden vertrekken vanwege de strenge regels in Nederland. Dat verwijt vervalt als alle landen hetzelfde beleid gaan voeren. "Het zou een prachtresultaat zijn, als we dat uit de G20-bijeenkomst kunnen krijgen."

De ministers van Financiën van de twintig belangrijkste economieën zijn komend weekeinde in Londen bijeen; Bos is daar ook bij. Op 24 en 25 september is er een G20-top van regeringsleiders in Pittsburgh in de VS.

Meer fout bankiersgedrag zie je hier: fraude!