Foto's Jaycees gevangenisje vrijgegeven

Enkele dagen nadat een 29-jarige vrouw doodleuk een politiebureau kwam binnen gewandeld met haar ontvoerder en twee kinderen en bekend werd dat ze achttien jaar lang werd vastgehouden, zijn de eerste foto's van haar gevangenisje vrijgegeven. Jaycee Lee Dugard werd al die tijd gevangen gehouden in een grote tent in de achtertuin van de ontvoerder. Een handgeschilderd bordje met de tekst 'Welcome' wijst je de weg naar een vervallen wereld van tenten en bijgebouwtjes die worden overwoekerd door bomen en struiken.

Ondertussen is de politie bezig met een onderzoek naar bewijs dat Jaycee werd gehersenspoeld door haar ontvoerder, Phillip Garrido. De strenggelovige fanaticus ontvoerde haar toen ze slechts elf jaar oud was. Volgens een getuige heeft ze in achttien jaar tijd een sterke, emotionele band met Garrido ontwikkeld. "Jaycee heeft sterke gevoelens voor deze man. Voor haar voelt het bijna als een huwelijk."

Deskundigen hebben uitgevogeld dat de stalen kooi van 2,5 bij 1,2 meter, waar de twee kinderen van Jaycee zouden zijn verwekt, in onbruik was geraakt. Sterker nog, Jaycee mocht zelfs met haar twee dochters in de tuin spelen, in het zicht van de buren.

De foto's laten verder een soort gevangeniscamping zien. De bungalowtent waar het gezin sliep, is omgeven door enkele potplanten. Voor de ingang staan enkele tuinstoelen. Onder het welkomstbordje hangen heel onschuldig een bel, een vlinder en een duif. In schril contrast met de vrolijk ingerichte tuin, staat de voornoemde stalen kooi, waarvan het doel nog niet is bewezen. Hiernaast staat een stalen schuur, die alleen van de buitenkant kan worden geopend. Deze was nagenoeg leeg.

Een beetje vreemd is te zien dat er in de tuin een enorme trampoline staat. Een achtergelaten teddybeer ligt bovenop, met zijn ogen de lucht inkijkend. Zelfs een schommel en een zwembad zijn in de tuin neergezet om het de kinderen, en vroeger Jaycee, naar de zin te maken.

Jaycees oma is blij dat haar kleindochter eindelijk weer terug is en al die tijd niet was overleden, maar ook verdrietig. "Ze was nimmer gelukkig. Ze mocht niet naar school of naar een dokter. Ze is nu 29, maar is achttien jaar van de buitenwereld afgesloten geweest. We weten niet of ze hier ooit van zal herstellen", aldus de 83-jarige Wilma Probyn.

Voor de complete, schokkende fotoreportage, klik hier