'Overheden gaan failliet'

Overheden wereldwijd gaan failliet en gaan vervolgens over tot oorlog. Dit voorspelt Marc Faber, Zwitsers economisch historicus en investeerder, deze week in een interview op de Australische nieuwszender Lateline Business.

"De echte economie implodeerde tussen eind 2007 en maart 2009. Door met name grote stimuleringspakketten van overheden en het bijdrukken van geld door centrale banken stabiliseerde de economie en kwam er een rebound in economische activiteit. De vraag is echter hoe duurzaam deze opleving is en of de rebound niet 'geleend' is van de toekomst", aldus Faber.

Faber denkt dat door verdere stimulus en het bijdrukken van geld de opleving mogelijk langer kan duren dan gedacht: "Zelfs wanneer de economie nog verder verslechtert zal men geld tegen het systeem blijven gooien."

De investeerder verwacht echter dat de grote overheidstekorten 'onbedoelde gevolgen' gaan hebben: "Binnen vijf tot tien jaar breekt de echte crisis uit wanneer het hele systeem omvalt. Overheden gaan door de vele bailouts en stimulus failliet en zullen omvallen door de enorme schuldenberg. Vervolgens zullen overheden een nieuwe oorlog beginnen."

Erg lachen moet Faber om de Amerikaanse overheid, waar hij nul vertrouwen in heeft: "Wie heeft in hemelsnaam vertrouwen in de Amerikaanse overheid, zeker als diegene kan nadenken?!?"

Ook in de herbenoeming van Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank de Fed, heeft Faber geen vertrouwen. In tegenstelling tot Wall Street en de meeste andere economen, noemt Faber de herbenoeming van Bernanke een 'total joke'.

"Bernanke is als een kapitein op een schip. Hij vaart het schip, krijgt waarschuwingen dat er een storm aankomt, maar vaart door. Bernanke verzuipt het schip, duizend passagiers verdrinken, maar hij weet wel vijf van zijn bemanningsleden te redden, en krijgt voor deze heldhaftigheid vervolgens een medaille. De vijf crewleden zijn Wall Street en de passagiers stellen de rest van het land voor, die vervolgens failliet blijken te zijn", aldus Faber, die vooralsnog geen alternatief ziet voor zijn pessimistische scenario.

Interview Lateline Business met Dr. Marc Faber