Piraten beschieten marinehelikopter

Somalische piraten hebben vandaag voor het eerst een Amerikaanse helikopter beschoten.  De piraten beschoten vanaf het gekaapte Taiwanese visserschip Win Far een helikopter van de Amerikaanse marine toen deze een patrouillevlucht boven het schip uitvoerde.

Het incident vond plaats voor de Somalische kust, ten zuiden van de havenstad Hobyo. De helikopter, afkomstig van de USS Chancellorsville, bevond zich op drie kilometer van het Taiwanese schip en werd volgens de marine niet geraakt door kogels van de zware mitrailleur. De Amerikanen schoten niet terug.

De Win Far, met een bemanning van 30 man, werd in april gekaapt in de Golf van Aden. Sindsdien gebruiken de piraten het als een uitvalsbasis van waaruit andere schepen in het gebied worden aangevallen. Zo werd de Maersk Alabama niet lang daarna gekaapt.

De Amerikaanse kapitein Richard Phillips werd in april vijf dagen lang gegijzeld totdat scherpschutters van de Navy Seals, de elite-eenheid van de marine, drie kapers doodschoten en de kapitein wisten te bevrijden.

Helikopters van de Amerikaanse Vijfde Vloot voeren dagelijks patrouillevluchten uit boven het gebied waarnaar toe de piraten gekaapte schepen dirigeren. Vanuit hier wachten ze op het losgeld van de eigenaren van de schepen. Volgens een woordvoerder van de Vijfde Vloot liggen vlakbij de Win Far nog vier andere gekaapte vrachtschepen, met aan boord 105 bemanningsleden, voor anker.

 


Amerikaanse marinehelikopter beschoten door piraten  (foto: DAG)