Zeilster Laura (13) zat in kindertehuis

Laura Dekker heeft, naar nu blijkt, in Groot-Brittannië ook al problemen met de autoriteiten gehad. In het voorjaar is het 13-jarige meisje, dat solo de wereld wil rond zeilen, door de Britse politie tegengehouden.
Ze had toen de oversteek van Nederland naar Groot-Brittannië gemaakt, maar toen ze daar eenmaal was aangekomen vonden de autoriteiten het geen goed idee haar alleen terug te laten varen.

Vader had eerst geen zin om haar op te komen halen, daarom werd een verblijfplaats voor haar geregeld in een kindertehuis, volgens haar advocaat Peter de Lange. Hij zei dit vandaag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant. Dit was voor vader Dick de aanleiding om dan toch maar overstag te gaan en naar het eiland af te reizen.

Het advies van de Britten om de havo-scholiere niet alleen de oversteek te laten wagen, sloeg hij echter in de wind. "Dat is ook helemaal niet strafbaar, niet van hem en niet van haar”, aldus De Lange. De advocaat sloot niet uit dat de Britse autoriteiten zijn getipt vanuit Nederland. De Britten namen dit besluit van vader niet en daarom werden vervolgens de Nederlandse politie en Bureau Jeugdzorg ingeschakeld.

Vader verklaarde dat Laura eerder is tegengehouden, toen zij alleen op het IJsselmeer of langs de Nederlandse kust zeilde. "Maar dat leverde nooit een probleem op, want het is niet illegaal.”

Morgen beslist de kinderrechter in Utrecht of de ouders van Laura worden beperkt in het gezag over hun dochter. Laura is namelijk van plan om in haar eentje de wereld rond te zeilen, maar tal van instanties willen dat de reis wordt afgeblazen. Laura's ouders hebben echter geen bezwaar tegen de plannen voor reis die twee jaar in beslag zal gaan nemen.

De ouders zijn gescheiden en Laura's moeder zou eigenlijk niet willen dat de plannen van haar dochter doorgaan. Ze zou het maar toelaten omdat ze bang is om het contact met Laura te verliezen.

Met dank aan corleona voor de submit!