Raadsel rond dodelijke kogel strandfeest

De 19-jarige bezoeker die zaterdagavond werd doodgeschoten bij een massale schietpartij op het Veronica-strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland, is mogelijk getroffen door een politiekogel.

Het Openbaar Ministerie meldde gisterenavond laat dat de omgekomen Rotterdammer werd geraakt door een kogel waarvan de herkomst nog onbekend is. Het kan volgens justitie niet worden uitgesloten dat het slachtoffer is getroffen door een politiekogel.

Zes andere mensen in de leeftijd van 18 tot 23 jaar en afkomstig uit Capelle aan den IJssel, Monster, Honselersdijk en Puttershoek raakten gewond. Drie van hen konden gisteren in de loop van de dag het ziekenhuis weer verlaten. Ook van hen was de herkomst van de schotwonden gisterenavond nog niet duidelijk. Van een van de bezoekers staat vast dat hij werd verwond door een politiekogel.

De politie werd zaterdagavond na het uitbreken van ongeregeldheden op het dancefeest belaagd door tientallen bezoekers, die gewapend waren met messen en vuurwapens. Drie van hen werden gearresteerd.

Zaterdag kreeg de politie al aanwijzingen dat Rotterdamse hooligans het feest onveilig wilden maken, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb gisteren op een persconferentie. Daarop werd het zogeheten 'voetbalteam' ingezet.

Volgens Klaas Rohde van evenementenbureau Tridee, dat het feest voor Veronicatelevisie organiseerde, bestond de harde kern van hooligans uit ongeveer tachtig personen. "Het is een vrij toegankelijk feest. We konden hen niet weigeren. In een discotheek mag dat ook niet."

Het feestterrein op het strand van Hoek van Holland mocht volgens de vergunning 25 duizend bezoekers bergen. Voorzitter Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zei dat er mogelijk 40 tot 50 duizend bezoekers waren. Toen duidelijk werd dat het feest zou worden verstoord, werden door de organisator tien extra beveiligingsmensen ingezet.

Op video's die bezoekers zaterdagnacht op YouTube publiceerden, zijn meerdere schietpartijen te horen. Een deel van de menigte loopt onder het uitroepen van 'Rotterdam Hooligans' en 'Joden, Joden' op de politie af. Volgens bezoekers heerste vanaf het begin een grimmige sfeer op het evenement. Een ooggetuige meldt op YouTube: "Wij stonden rustig te dansen; trekt ineens een gast met een groenblauw bloesje een pistool. Hele kring eromheen, wij zijn als een gek gaan rennen."

Lees hier een ooggetuigenverslag van FOK!ker GasTurbine.