Indiaas stenigingsfeest verboden

Een eeuwenoud traditioneel feest waarbij mensen in India elkaar bekogelen met stenen is in de ban gedaan. Volgens de overheid is de traditie "inhumaan en crimineel", aldus een zegsman. Het Gotmarfestival zou morgen plaatsvinden.

"Elkaar verwonden met rondvliegende stenen wordt gedaan in de naam van traditie. Maar tradities zoals Sati worden verboden, net als deze traditie", zei de woordvoerder. Sati is de gewoonte om een weduwe levend te cremeren na de dood van haar echtgenoot.

Tijdens het jaarlijkse Gotmar festival proberen teams een boom in het midden van een rivier tussen twee dorpen te bereiken. Om elkaar te hinderen is veel toegestaan. Door het gooien met stenen zijn door de jaren heen al veel mensen om het leven gekomen, duizenden mensen raakten gewond.

Vermoedelijk is de bron van de traditie een volksverhaal over een verliefd stel dat samen wilde weglopen. De man en vrouw woonden elk aan een andere kant van de rivier. De dorpelingen gooiden het paartje tijdens hun ontsnappingspoging dood met stenen.