Activisten 'bedreigen' kledingwinkels

Tien winkeliers in Maastricht voelen zich bedreigd en geïntimideerd door dierenactivisten. Actiegroep Respect voor Dieren heeft een 'speciale campagne' aangekondigd tegen de winkels als zij niet onmiddellijk stoppen met het verkopen van bont. Enkele winkeliers hebben aangifte gedaan van intimidatie.

Actievoerders van Respect voor Dieren bezochten afgelopen tijd de winkeliers en legden hen een 'contract' voor. "Indien u dit contract ondertekent, zullen wij vermelding doen dat uw winkel geen bont meer verkoopt en dan zullen er ook verder geen anti-bontacties plaatsvinden bij uw winkel door Respect voor Dieren", aldus de tekst.

Winkeliers die niet tekenen kunnen rekenen "op een speciale campagne om ervoor te zorgen dat uw winkel bontvrij gaat". De activisten hebben ook al controlebezoeken gebracht. Daarbij zouden dreigementen zijn geuit.

Respect voor Dieren ontkent in dagblad De Limburger dat het gaat om een bedreiging, maar zo wordt het wel opgevat door de winkeliers. Burgemeester Leers van Maastricht verbood eerder deze week een protestactie die Respect voor Dieren voor aanstaande zaterdag had aangekondigd in de binnenstad.

Volgens de gemeente is de veiligheid van het winkelend publiek niet te garanderen. Maastricht vreest opstoppingen en paniek onder de bezoekers. Respect voor Dieren heeft een kort geding aangekondigd tegen het verbod. Vorig jaar kwamen Limburgse ondernemers ook al hard in aanvaring met dierenactivisten.

Na ernstige bedreigingen aan zijn adres trok de Limburgse projectontwikkelaar Van der Looy zich terug als medefinancier van het bedrijvenpark Science Link in Venray, een laboratoriumpark voor de farmacie en voedingsmiddelenindustrie waar waarschijnlijk dierproeven gedaan zouden worden. Ook betrokken ambtenaren en gemeentebestuurders werden bedreigd.

 


Dierenactivisten 'bedreigen' kledingwinkels  (foto: DAG)