Wilders niet vervolgd om cartoons

Het Openbaar Ministerie gaat politicus Geert Wilders en tv-programma Nova niet vervolgen omdat zij in 2006 de ‘Deense cartoons’ op de eigen website dan wel op tv toonden. Volgens justitie zijn de tekeningen niet strafbaar. Dat heeft een woordvoerster van het OM in Amsterdam vandaag bekendgemaakt.

Justititie gaat ook niet over tot vervolging van de Arabisch Europese Liga (AEL). Die plaatste als reactie op de Deense cartoons twee afbeeldingen van Joden op de eigen website. Een cartoon waarop Hitler het bed deelt met Anne Frank is niet strafbaar, oordeelt het OM. De andere tekening, waarop twee Joden de Holocaust verzinnen, wel. Die is volgens justitie namelijk beledigend voor een hele bevolkingsgroep.

Het OM heeft de AEL echter laten weten dat het niet tot vervolging overgaat, als de afbeelding voorgoed van de website verdwijnt. De actiegroep zegt de tekening al drie jaar geleden te hebben weggehaald en ook niet van plan te zijn haar te herplaatsen. Daarmee is een strafproces van de baan.

Nadat een Deense krant twaalf cartoons van de islamitische profeet Mohammed had gepubliceerd, ontstond in 2006 wereldwijd ophef. Veel moslims vonden de afbeeldingen beledigend. In meerdere landen braken rellen uit.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) stapt opnieuw naar de rechter om vervolging af te dwingen van de Arabisch Europese Liga (AEL) voor het plaatsen van twee voor joden beledigende cartoons.

Dit zegt CIDI-directeur Ronny Naftaniel in een reactie op het besluit van het Openbaar Ministerie de aangifte tegen de AEL voorwaardelijk te seponeren.

Het CIDI begint een Artikel-12-procedure, waarbij een besluit om niet te vervolgen aan het gerechtshof wordt voorgelegd. Naftaniel neemt geen genoegen met een sepot. "Voor ons is het een principiële kwestie. We willen dat een rechter zich hierover uitspreekt."