Autoverkoop augustus ingestort

De verkoop van nieuwe personenauto's is over de eerste tien dagen van de maand augustus met 40,7 procent gekelderd tot 6.386 stuks. Vanaf het begin van het jaar zijn de verkopen met ruim een kwart afgenomen tot 350.962. Dat blijkt uit vandaag gepresenteerde cijfers van Bovag en RAI, verzameld door datacenter RDC.

"We wachten met spanning op de cijfers voor de rest van de maand. De autobranche zit in zwaar weer", zegt Bovag-woordvoerder Gijs Bosman. Door de onzekerheid over de economische situatie houden mensen de hand op de knip. "Als mensen niet zeker zijn of ze volgend jaar nog wel een baan hebben, gaan ze geen nieuwe auto kopen", aldus Bosman.

De sloopregeling in Nederland biedt maar weinig soelaas voor de verkoop van nieuwe auto's. Slechts een kwart van de auto's die zijn aangeschaft met de regeling is nieuw, de rest zijn occasions. Bezitters van een oude auto kunnen op grond van de regeling een premie krijgen die varieert van 750 tot 1000 euro, als ze hun voertuig inruilen voor een nieuwer exemplaar.

De brancheorganisaties maken sinds enkele maanden de verkoopcijfers van personenauto's bekend. Vanwege de korte periode kunnen deze een grillig verloop tonen.