Opa geeft peuter rijles

Het is een grote hit op internet: een filmpje waarin een peuter rijles krijgt van zijn opa. De politie is echter minder blij met het gedrag van de man uit Bussum en laat weten 'er werk van te gaan maken'.

In het zes minuten durende filmpje, dat sinds maandagochtend op Dumpert te zien was, is te zien hoe de opa het peutertje zijn eerste rijles geeft. De opa draagt geen gordel en het kindje kan amper over het stuur heen kijken. Waar en wanneer het filmpje is opgenomen is niet bekend, maar het lijkt in de buurt van de Huizerweg te zijn gefilmd.

Opa geeft het ventje 'duidelijke' instructies: "Dáár kijken, dáár kijken." en "Rij je nou of ga je ballen?". De peuter heeft de tijd van zijn leven in de auto en mag niet alleen sturen, maar ook claxonneren, schakelen en met de richtingaanwijzer spelen.

Op korte termijn zal de opa een bezoekje van de politie krijgen. "We gaan uitzoeken wie het is, want dit is schandelijk. Als de airbag ploft dan is het kind weg", laat Evert Onink, politiewoordvoerder, weten. "De man krijgt een proces-verbaal wegens het in gevaar brengen van personen, in dit geval het kind. Dat is strafbaar volgens de Wegenverkeerswet. Het is in elk geval een boete."

De politie hoopt niet dat er nog meer van dit soort filmpjes op gaan duiken. "Het riskante van dit soort filmpjes is imitatiegedrag."

Het filmpje van Duco en opa die door Bussum rijden is hier te bekijken.