Zorgen over hulp aan schuldenaren

De Branchevereniging van bewindvoerders in de wettelijke schuldsanering (BBW) maakt zich grote zorgen over de hulp aan mensen met schulden. De BBW zei vandaag dat haast geboden is bij het zoeken naar een oplossing nu gemeentelijke instellingen die burgers in financiële nood helpen, dit najaar en volgend jaar te maken krijgen met een hausse aan hulpvragen door de economische malaise.

Onlangs liet de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, weten dat door de vele hulpvragen lange wachtlijsten en een tekort aan personeel zullen ontstaan. De leden van de NVVK zijn onder meer gemeentelijke kredietbanken en organisaties voor maatschappelijke dienstverlening.

Volgens een woordvoerder van de BBW zijn wachttijden van soms drie tot vier maanden nu geen uitzondering." Dat kan niet anders betekenen dan dat mensen op dit moment niet snel en adequaat genoeg worden geholpen en hun schuldenproblematiek alleen maar groter wordt." Het bestuur vindt dat nu alle aandacht van ministeries en gemeenten moet zijn gericht op de snel groeiende schuldenproblematiek.

De BBW heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken in een brief gewezen op de problemen en twijfelt of aangekondigde maatregelen op tijd zijn om de verwachte problemen het hoofd te bieden.