13-jarige gaat solo zeilen rond wereld

De 13-jarige Laura Dekker uit Wijk bij Duurstede wil in haar eentje de wereld rond zeilen. De voorbereidingen voor de zeiltocht, die op 1 september aanstaande moet beginnen, zijn in volle gang. Laura denkt twee jaar nodig te hebben voor de wereldreis. Als zij de reis volbrengt, is zij de jongste zeiler ooit die de wereld heeft rondgevaren.

Op 1 september wil zij uitvaren richting de Canarische eilanden, waar zij in december hoopt aan te komen. Vervolgens gaat de reis de Atlantische Oceaan over richting de Caraïben en Panama. Inmiddels is het dan mei 2010 volgens haar schema. Via het Panamakanaal vervolgt zij haar reis naar de Stille Oceaan om volgend jaar november in Australië aan te komen.

In 2011 gaat de reis via Indonesië en Sri Lanka naar de Rode Zee en het Suezkanaal. Om bij de Rode Zee te komen, moet zij wel de door piraten geteisterde Golf van Aden trotseren. Mochten de piraten tegen die tijd nog steeds actief zijn, dan vaart Laura om Afrika heen. Het laatste deel van Laura's reis gaat over de Middellandse Zee, langs Gibraltar, Spanje en Frankrijk weer terug naar Nederland, waar zij in september 2011 verwacht aan te komen.

Uiteraard hoort een 13-jarige gewoon op school te zitten. De leerplichtambtenaar heeft dan ook een negatief advies gegeven. De Inspectie voor het Onderwijs verbiedt de reis echter niet. Ook de Kinderbescherming ziet geen bezwaar. Laura is wel van plan haar huiswerk te maken en dit per mail op te sturen.

Je kunt de ontwikkelingen volgen op het blog van Laura Dekker.