Australië: Aanslag op legerbasis verijdeld

Australische veiligheidsdiensten hebben in Melbourne vier mannen opgepakt die ervan worden verdacht met automatische wapens een aanslag te willen plegen op een legerbasis. De terroristen wilden zoveel mogelijk militairen doodschieten tot ze zelf zouden worden uitgeschakeld.

Dat stelde Tony Negus, waarnemend hoofdcommissaris van de federale politie, vandaag tijdens een persconferentie, meldden Australische media. Ruim vierhonderd agenten waren betrokken bij een serie politie-invallen vanichtend vroeg (lokale tijd) in het zuidelijke Melbourne. Mogelijk volgen meer arrestaties.

Enkele arrestanten zijn van Somalische en Libanese komaf. Als de aanval had plaatsgevonden, zou het de ergste aanslag op Australische bodem ooit zijn geweest, aldus Negus. De waarnemend hoofdcommissaris zei dat leden van de groep banden hadden met de radicaalislamitische opstandelingenbeweging al-Shabaab in Somalië. Twee verdachten zouden naar het Oost-Afrikaanse land zijn gereisd om deel te nemen aan gevechten in het gebied.

De autoriteiten menen dat de groep in een verregaand stadium van voorbereiding was. De verdachten zouden Australië hebben willen straffen voor deelname aan militaire missies in moslimlanden. De terroristencel telt naar verluidt achttien leden.

De autoriteiten kwamen de verdachten op het spoor toen ze legerbases bespiedden. De arrestanten zijn in de leeftijd van 22 tot 26 jaar. De politie hield de groep nauwlettend in de gaten sinds januari.