Obama drinkt Belgisch bier, schande!

Stel, je bent de president van Amerika en je besluit een paar mensen in het Witte Huis uit te nodigen voor een pilsje. Wat voor bier zet je ze dan voor? Een flesje Budweiser, een glas Miller een blikje Coors?

Wat maakt het uit, zou je denken. Maar in Amerika wordt het wel degelijk belangrijk gevonden wat voor bier de president drinkt. Want hoewel Budweiser, Miller en Coors oorspronkelijk Amerikaanse pilsjes zijn hoopt het Republikeinse congreslid Richard Neal dat Obama kiest voor een ander biermerk. Budweiser is namelijk al geruime tijd in handen van het Belgische Inbev, en Miller en Coors maken deel uit van een Brits conglomeraat. In een brief aan de president raadt Neal de Amerikaanse regeringsleider dan ook aan een goed glas Sam Adams te serveren. "Lokaal bier uit Boston. Bovendien is Sam Adams de grootste brouwerij die nog in Amerikaanse handen is", zo stelt Neal.

Is het gek dat een congreslid zich tegen Obama's bierkeuze aan bemoeit? Nee. Eigenlijk niet. Obama gaat namelijk niet zomaar een biertje drinken. Vanavond heeft hij de zwarte Harvardprofessor Henry Gates en de blanke politieagent James Crowley over de vloer. Gates werd recentelijk in zijn eigen huis opgepakt door Crowley omdat laatstgenoemde dacht dat Gates een inbreker was. Toen Obama naar het incident gevraagd werd omschreef hij de actie van de agent als 'dom'. Later moest de president, op de hoogte gesteld van de feiten, deze woorden weer intrekken. Hij beloofde beide heren op het Witte Huis uit te nodigen voor een biertje om de zaak uit te praten.

De gevoelige rassenkwestie is inmiddels uitgegroeid tot een mediahype van jewelste. Er worden vanavond dan ook heel wat fotografen verwacht die een plaatje willen schieten van de president die, onder het genot van een koude kletser, met zijn gasten praat. Het biertje dat de drie drinken kan dus rekenen op een hoop aandacht. En voor het 'all-American' imago van de president is het belangrijk dat hij een Amerikaans biertje drinkt.

Voorlopig lijkt Obama zich echter niks aan te trekken van de kritiek van Richard Neal. Een woordvoerder van de president maakte woensdagavond bekend dat Obama zelf gaat voor een flesje Budweiser Light. "Maar voor de liefhebber zijn er ook andere pilsjes aanwezig".


Obama drinkt Belgisch bier  (foto: DAG)