Geheimen inktvlekkentest op Wikipedia

De online encyclopedie Wikipedia heeft zich de woede van psychologen op de hals gehaald wegens het publiceren van informatie over de Rorschachtest. Door het publiceren van de geheimen van deze inktvlekkentest zou deze volgens psychologen minder zijn geworden.

De test werd in 1921 ontwikkeld en is inmiddels wereldwijd gebruikt. In Nederland alleen al wordt deze duizenden keren per jaar gebruikt om persoonlijkheidskenmerken vast te stellen. Wie geïnteresseerd is in de test, kan op Wikipedia niet alleen de geschiedenis van de inktvlekken lezen, maar ook de gewenste antwoorden op de test vinden.

Eerste Hulp-arts James Heilman uit Moose Jaw (Canada) plaatste de afbeeldingen op Wikipedia. Toen hij op de wikipediapagina van de test kwam, vond hij het onvoldoende bevredigend dat er slechts één plaatje uit de test op de website stond. Hierop besloot hij ze alle tien te publiceren, vergezeld van informatie uit onderzoeken naar de meest gebruikelijke antwoorden.

Wikipedia was overigens niet de eerste website die de afbeeldingen en antwoorden online publiceerde. Psychologen zeggen wel dat ze zich nu pas zorgen gaan maken, door het hoge aantal bezoekers dat Wikipedia kent. Hogrefe & Huber, de uitgever die de inktvlekken tegen betaling in licentie uitgeeft, heeft laten weten juridische stappen tegen Wikimedia Foundation te overwegen. Het auteursrecht op de afbeeldingen is overigens verlopen.

Met dank aan mouthman voor de submit.