'Nederlanders betrokken bij terrorisme'

De nationale recherche doet onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van vier in Kenia aangehouden Nederlanders bij terrorisme. Dat heeft het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vandaag laten weten.

Op de grens van Kenia met Somalië heeft de Keniaanse politie het viertal eergisteren aangehouden. De mannen zouden onderweg zijn geweest naar een jihadistisch trainingskamp.

Drie van de vier 21-jarigen zouden in Marokko zijn geboren, de vierde in Somalië. Volgens de Keniaanse autoriteiten waren de mannen van plan de Somalische opstandelingenbeweging al-Sahaab te helpen. De vier waren in een gehuurde truck onderweg naar de Noord-Keniase plaats Kiunga. De verdachten zeggen toeristen te zijn, maar volgens een Keniaanse functionaris zijn er in het gebied geen toeristische attracties. De mannen worden voor het einde van week naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi overgebracht.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag bevestigd dat op 24 juli drie Nederlanders en een Marokkaan met een Nederlandse verblijfstitel zijn opgepakt in Kenia bij de grens met Somalië. Volgens de woordvoerder heeft de Nederlandse ambassade in Kenia contact met de vier personen en zitten zij vast voor nader verhoor. Buitenlandse Zaken kon geen uitspraken doen over de reden waarom de vier zijn opgepakt en wacht het onderzoek af.

Het OM liet weten dat een broer van een van de arrestanten eergisteren aangifte heeft gedaan van vermissing van zijn broer. Hij had sms'jes ontvangen waarin stond dat zijn broer was aangehouden.

FOK!columnist Driek Oplopers heeft zeer weinig vertrouwen in onze veiligheidsdiensten...


Nationale recherche doet onderzoek naar Nederlandse terroristen  (foto: ANP)