In de zomervakantie naar school

Er lijkt een nieuwe trend op komst te zijn: de basisschool die tijdens de vakanties open is, dus ook in de zomervakantie. De basisscholen komen hiermee een groeiende groep ouders tegemoet die problemen hebben om de schooltijden en de twaalf weken schoolvakantie per jaar te combineren met hun eigen werktijden en vakantiedagen.

In Zandvoort bestaat al een basisschool waar de kinderen in de vakantie terecht kunnen en in Zwolle opent er een op 17 augustus. Ede zal volgend jaar een dergelijke school krijgen die, net als in Zandvoort en Zwolle, het hele jaar open zal zijn van 08.00 uur tot 18.00 uur. De enige dagen waarop de scholen gesloten zijn, zijn de zon- en feestdagen.

Ouders besluiten wanneer het tijd is voor school
De ouders van de kinderen die naar deze scholen gaan, besluiten zelf wanneer de kinderen naar school gaan en wanneer zij vakantie hebben. Dit gebeurt samen met de leerkrachten. Bij de basisschool in Zandvoort kunnen de kinderen tussen 08.00 uur en 10.00 uur gebracht worden en tussen 16.00 uur en 18.00 uur weer opgehaald worden.

Naast onderwijs wordt er op de nieuwe scholen ook opvang geboden en de 'cognitieve' vakken worden afgewisseld met sport en ontspanning. Op de scholen staan individuele ontdekking en het bioritme van het kind centraal. De kinderen beginnen bijvoorbeeld niet met rekenen om 08.30 uur 's ochtends, maar gaan eerst sporten of spelen.

'Lange zomervakantie is ouderwets'
Sharon Dijksma, staatssecretaris van Onderwijs, heeft voor de zomervakantie nog laten weten dat zij initiatieven voor ruimere schooltijden toejuicht. Volgens haar stamt de lange zomervakantie nog uit de agrarische tijd voor de Industriële Revolutie. De kinderen werkten toen mee op het land en moesten in de zomer hun ouders helpen met het binnenhalen van de oogst. Volgens haar is het nu de tijd om de schooltijden te laten aansluiten op het huidige arbeidspatroon en het groter wordende aantal gezinnen met werkende ouders.

Dijksma stelde wel een voorwaarde aan het onderwijs: de kinderen moeten goed onderwijs krijgen en minimaal 940 uur les krijgen. Dit liet een woordvoerder weten. Het is volgens de woordvoerder echter de vraag of dit haalbaar is op de scholen met variërende tijden: de uren in de zomervakantie tellen wettelijk niet als onderwijstijd