'Ontsnappen uit gevangenis niet strafbaar'

De vier gedetineerden die vandaag uit Merksplas (België) probeerden te ontsnappen, maar direct ingerekend konden worden, kunnen hier mogelijk geen straf voor krijgen. Dit meldt De Standaard vandaag.

De krant meldt dat het geen misdrijf is om een ladder te lenen die in een werf binnen de gevangenismuren staat en dat de ontsnapping op zich in het Belgische recht niet strafbaar is. Er wordt nog onderzocht of de gevangenen tijdens hun ontsnappingspoging andere strafbare feiten, zoals het gebruik van geweld, hebben gepleegd die wel strafbaar zijn. 

De handlangers van de gedetineerden zijn overigens wel strafbaar: zij kunnen hiervoor in de gevangenis belanden. Ook cipiers die de ontsnapping vergemakkelijken zijn strafbaar. In ons land is het ontsnappen uit een gevangenis wel een strafbaar feit en ook in België wordt gestreden om het ontsnappen op zich strafbaar te stellen.

In 2004 zijn 28 gedetineerden uit de gevangenis van Dendermonde ontsnapt. Toen is het voorstel gelanceerd om een ontsnappingspoging strafbaar te stellen. Er was echter weinig bijval voor een dergelijk voorstel. Een veel gehoord argument hierbij is: "De vrijheidsdrang is een aangeboren en niet te onderdrukken kracht, die alle mensen hebben."