El Niño lijkt weer actief te worden

El Niño, een weerfenomeen dat wereldwijd van grote invloed is op de weersomstandigheden, dreigt binnen afzienbare tijd weer terug te keren. De gevolgen voor met name de landbouw kunnen verregaand zijn, vanwege bijvoorbeeld overvloedige regenval of extreme droogte.

El Niño ontstaat doordat de passaatwinden afnemen en warm oceaanwater vanuit Indonesië en de Filipijnen richting Peru stroomt en het water daar een paar graden opwarmt. Vissers uit Peru hebben de naam 'El Niño' bedacht, wat 'het kerstkindje' betekent. Het warme water bereikt doorgaans begin januari de wateren van Peru.

De gevolgen voor beide kanten van de Grote Oceaan zijn enorm. Warm water verdampt sneller dan koud water, waardoor in Zuid-Amerika veel meer neerslag valt dan normaal, met alle gevolgen van dien. Warm water bevat ook minder vis, waardoor vissers in die omgeving economisch hard worden geraakt. De westkant van de Grote Oceaan krijgt juist met extreme droogte te maken, waardoor oogsten mislukken, bosbranden uitbreken en schade aan de infrastructuur onstaat.

El Niño brengt echter niet alleen rampspoed. Voor Noord-Amerika betekent het een rustiger tornadoseizoen en een gelijkmatige regenval, waardoor veel minder schade ontstaat aan de natuur en stedelijke gebieden. Europa ondervindt doorgaans weinig gevolgen.

Eens in de paar jaar wordt El Niño weer actief en het duurt meestal twaalf tot achttien maanden. Het is van tevoren niet te bepalen wanneer El Niño weer actief wordt, aangezien de actieve en inactieve perioden niet een vast patroon volgen. Weerkundigen verwachten in de herfst een duidelijk beeld te hebben van hoe hevig El Niño zal worden.

Meer informatie kun je vinden op de website van het KNMI, Wikipedia en uiteraard in De Elementen op FOK! Hier vind je het huidige topic.