Homo's nemen Amsterdam weer over

Deze week is Amsterdam weer de homohoofdstad. De veertiende editie van de Gay Pride zal daar namelijk vandaag van start gaan en belooft een week vol filmvoorstellingen, tentoonstellingen en feesten met als hoogtepunt natuurlijk de bekende botenparade door de Amsterdamse grachten.

Het thema van de Gay Pride is dit jaar 'extraordinary', waarmee organisator ProGay wil benadrukken dat homoseksuelen 'een verrijking zijn voor de maatschappij'. De stichting meent dat heteroseksuelen vaak nog een stereotype beeld van homo's hebben en beseffen zij niet dat ook succesvolle ondernemers, politici en topsporters homoseksueel kunnen zijn.  

Tijdens de botenparade die zaterdag plaats zal vinden vaart er ook een boot met ruim dertig bekende sporters mee. Op de boot zullen onder meer Pieter van den Hoogenband, ex-hockeyster Minke Booij en oud-voetballers Pierre van Hooijdonk en Aron Winter aanwezig zijn. 

Tijdens de rondvaart zullen vijf homo- en lesbistellen van Nederlands-Amerikaanse afkomst worden getrouwd door burgemeester Job Cohen. Hiermee wil Amsterdam een signaal afgeven aan de Verenigde Staten. Daar is een huwelijk met iemand van hetzelfde geslacht in de meeste staten nog steeds verboden.