Failliete reisbureaus kunnen ongestraft sjoemelen

Faillissementsfraude met reisbureaus blijft vrijwel altijd onbestraft. Touroperators die het geld van hun klanten wegsluizen in plaats van daarvan hotelkamers en vliegtickets te boeken, kunnen in de praktijk hun gang gaan. Dat valt op te maken uit de verslagen van curatoren die bijna dertig faillissementen van Turkijespecialisten afwikkelden.

Uit de verslagen komt een duidelijk patroon naar voren. De boekhouding is vrijwel altijd een puinhoop of ontbreekt geheel. Er is vaak sprake van onduidelijke geldstromen naar Turkije of van grote overboekingen vlak voor het faillissement. De eigenaar is in veel gevallen onvindbaar. Als de curator de eigenaar wel weet te traceren, wijt die het faillissement standaard aan 'economische omstandigheden' of aan een onbetrouwbare zakenpartner die er met het geld vandoor zou zijn gegaan.

Veel curatoren vermoeden dat er iets niet in de haak is bij deze faillissementen, maar bij gebrek aan een deugdelijke administratie en een aanspreekbare eigenaar is dit niet te bewijzen. De touroperators gaan vrijuit en beginnen soms zonder problemen onder een andere naam een nieuw reisbureau.

Uit een onderzoek in opdracht van justitie bleek in 2005 dat curatoren die fraude vermoeden slechts in 10 procent van de gevallen aangifte doen. Slechts 2,5 procent van de eigenaren van 'plof-bv's' wordt veroordeeld.

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) trok vorige week aan de bel over het extreem hoge aantal faillissementen onder Turkse touroperators. Van de reisbureaus die de afgelopen 6,5 jaar failliet gingen, was een kwart gespecialiseerd in Turkijereizen. Deze maand gooiden de Turkijespecialisten Golden Tours en Tourplan de handdoek in de ring. Bijna 6.500 vakantiegangers zagen hierdoor hun reis in rook opgaan.