Artsen op wachtlijst voor Afghanistan

Medisch specialisten uit Nederland staan te springen om naar Afghanistan te mogen. De verwondingen van de militairen en burgers daar zijn een enorme uitdaging voor de Nederlandse chirurgen en er is sinds de missie in Uruzgan dan ook een wachtlijst met medisch specialisten ontstaan bij Defensie. Dit meldt het Nederlands Dagblad.

Al sinds 1998 werkt Defensie met twaalf Nederlandse ziekenhuizen samen. Ondanks het afschaffen van de dienstplicht, zijn er zo toch voldoende medisch specialisten en verpleegkundigen die mee willen met uitzendingen.

Veel belangstelling buitenland
Deze unieke werkwijze krijgt veel belangstelling vanuit landen als de Verenigde Staten, Australië, Duitsland en België. Een aantal landen denkt er dan ook over om ook zo te gaan werken. Ziekenhuizen die personeel werven spelen ook handig in op de grote animo onder artsen voor een dergelijke uitzending.

Zij vermelden in hun vacatureteksten dan ook expliciet dat zij met Defensie samenwerken, want alleen chirurgen die bij een van de aansloten ziekenhuizen werken komen in aanmerking voor een uitzending.

Extra geld
Om voldoende medische staf te kunnen inhuren, krijgen ziekenhuizen die met Defensie samenwerken extra geld van Defensie. Zo staan er in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht twee chirurgische teams paraat. Een dergelijk team bestaat uit specialisten, verpleegkundigen en operatieassistenten en zal ongeveer twee maanden uitgezonden worden.

Defensie heeft momenteel ongeveer 350 medisch specialisten en ondersteunend medisch personeel klaar staan. Zij zijn dan ook verzekerd van voldoende medische capaciteit voor de militaire ziekenhuizen op Kamp Holland of in het internationale ziekenhuis op het vliegveld van Kandahar.

Inmiddels zijn er al driehonderd medici uitgezonden naar onder meer de Balkan, Liberia, Irak, Congo en Afghanistan sinds de oprichting van het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR).