Nepbushalte voor alzheimerpatiënten

Een bejaardentehuis in het Duitse Benrath, bij Düsseldorf, heeft een manier gevonden om te voorkomen dat alzheimerpatiënten weglopen. Voor de deur van het tehuis is een nepbushalte geplaast.

Het idee voor de nepbushalte, die identiek is aan een echte bushalte, ontstond nadat de politie diverse keren patiënten die weggelopen waren moest opsporen. De patiënten wilden terugkeren naar hun huis of familie, maar waren vergeten dat deze er vaak niet meer waren.

Volgens de directeur van het tehuis is het vooral gevaarlijk als een bejaarde in de winter verdwaalt en buiten moet overnachten. Aangezien hij de bejaarden niet kan en wil opsluiten, moest hij op zoek naar een andere oplossing. Dat werd de nepbushalte.

Het tehuis voerde het plan uit in samenwerking met de hulporganisatie 'Alte Löwen'. Volgens voorzitter Franz-Joseph Goebel van de Alte Löwen werkt de nepbushalte. "De ouderen zijn gemiddeld 84 jaar oud. Hun kortetermijngeheugen werkt niet meer goed, hun langetermijngeheugen functioneert echter wel nog. Ze herkennen de bushalte als zodanig, en denken dat ze thuis komen als ze daar wachten."

Als de bejaarden eenmaal bij de halte staan, vergeten ze wat ze daar doen, en kunnen ze benaderd worden door iemand van het bejaardentehuis. "We benaderen ze, en zeggen dat de bus later komt. Vervolgens nodigen we ze uit voor een kop koffie en nemen ze mee naar binnen. Binnen vijf minuten zijn ze dan weer vergeten dat ze wilden vertrekken," stelt de directeur van het tehuis.

Diverse andere bejaardentehuizen in Duitsland hebben het idee overgenomen. De nepbushaltes blijken namelijk goed te werken. 

Met dank aan eekhoorn12 voor de submit.