Brits meisje wil dood. Of toch niet?

Een 14-jarig Brits meisje dat maandenlang heeft gestreden om te mogen sterven, heeft zich bedacht: ze wil toch leven.

Hannah Jones lijdt aan leukemie en was haar leven van ziekenhuis in, ziekenhuis uit, helemaal beu. Na diverse operaties was ze acht maanden geleden dan wel hersteld van de kanker, maar bleek haar hart ernstig beschadigd. De enige oplossing zou een transplantatie zijn. Maar Hannah kon niet meer.

Een transplantatie weigeren gaat echter niet zomaar - het is een vorm van passieve euthanasie en de doktoren weigerden het meisje te laten gaan. Maar Jones vocht die beslissing aan bij de rechter, met succes. Na een slepende procedure bepaalde die acht maanden geleden dat de artsen haar wens moesten respecteren en haar een waardige dood dienden te gunnen.

Maar nu wil Hannah zelf niet meer dood, meldt The Daily Telegraph. Vorige week werd een aandoening aan haar nieren ontdekt die alleen met dialyse te bestrijden is. Maar dat kan Jones’ zwakke hart niet aan. Dus is de keuze: meteen doodgaan, of een harttransplantatie. En toen bedacht het meisje: doe toch maar een nieuw hart. "Ik weet dat ik definitief had besloten dat ik geen nieuw hart wilde. Maar het staat iedereen vrij van gedachten te veranderen."

Hannah staat nu bovenaan de wachtlijst en het eerste hart dat beschikbaar komt, is voor haar.