Fors lagere straffen voor vlotdrama Kruidvat

Het gerechtshof in Arnhem heeft vandaag veel lagere straffen opgelegd voor het vlotongeluk op de Berkel, waarbij in september 2007 twee Kruidvat-medewerksters om het leven kwamen. Het hof veroordeelde evenementenbedrijf Sportwijzer uit Eibergen tot vijfduizend euro boete en een van de twee directeuren, Marco P., tot 120 uur werkstraf.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een boete van 50.000 euro tegen het bedrijf geëist en tegen de directeur 180 uur werken en drie maanden cel voorwaardelijk, zoals de rechtbank eerder ook oplegde.

Volgens het hof waren bedrijf en directeur onzorgvuldig, nalatig en schuldig aan de dood van de twee medewerksters, maar hebben zij zelf geen gewin gehad van de situatie. Ook hebben zij te lijden gehad van alle publiciteit en is de bedrijfsvoering verder wel op orde.

Het evenementenbedrijf regelde de vlottocht op de rivier als personeelsuitje voor achttien medewerksters van Kruidvat. De begeleider die door directeur Marco P. werd meegestuurd, had wel eerder vlottochten begeleid, maar nog nooit op het traject dat de Kruidvat-medewerksters gingen afleggen. Daarin zat een overlaat, waardoor het vlot anderhalve meter naar beneden stortte met het fatale ongeluk als gevolg.

De begeleider wist dat niet, het stond niet in het activiteitenboek van de tocht en de opvarenden waren er niet voor gewaarschuwd. De medewerksters hadden voor de oplaat richting wal moeten sturen, maar hadden nu juist begrepen dat zij moesten doorvaren tot zij de begeleider zagen staan.

Dat het recreatieschap en het waterschap ook blaam treffen omdat waarschuwingsborden niet goed zichtbaar waren, is het hof niet met de advocaten eens. Zij hebben de taak het gebied te beheren, niet een activiteit op een veilige manier te organiseren zoals Sportwijzer. Wel vindt het hof met de raadsmannen Hans en Willem Anker dat ook de begeleider zich beter had moeten informeren.

De nabestaanden reageerden geschokt op de lagere straffen.


Stuw in de Berkel  (foto: DAG)