Noodweer in Europa: 13 doden

Het noodweer dat het weekeinde Midden- en Zuid-Europa trof, heeft aan zeker dertien personen het leven gekost. Flinke regenval, overstromingen en zware stormen leidden in een aantal landen tot flinke overlast.

De meeste doden vielen in de Alpen, waar onder anderen drie Litouwse bergbeklimmers, die onder slechte weersomstandigheden naar het hoogste punt van de Mont Blanc klommen, honderden meters naar beneden vielen.

De tweede stad van Oostenrijk, Graz, werd zaterdag door de autoriteiten tot rampgebied verklaard, nadat zware regenval leidde tot overstromingen. Sommige wegen in het gebied waren onbegaanbaar en een aantal wijken zaten zonder elektriciteit. In de Oostenrijkse Alpen kwam een 71-jarige bergbeklimmer om het leven.

In Italië vielen vijf doden, onder wie een man die nabij de havenstad La Spezia aan het vissen was en door metershoge golven het water in werd gesleurd. Ten noorden van Venetië, bij Borca di Cadore, werden twee bewoners gedood toen hun huis door aardverschuivingen werd verpletterd.

In het Duitse Nachterstedt, in de deelstaat Saksen-Anhalt, werd een huis in het Concordiameer gesleurd na een aardverschuiving. De drie bewoners, die in hun slaap werden verrast, worden vermist. Zeker zestig omwonenden moesten worden geëvacueerd. Ook andere delen van Duitsland hadden last van de zware regenval en overstromingen.

In Slowakije viel een dode toen een tent instortte tijdens een zware onweersbui zaterdag op het grootste openluchtmuziekfestival van het land. Zeker 52 anderen raakten gewond, van wie tien ernstig. Drie van hen liggen nog in coma.

In de tent bevonden zich honderden personen toen een plotselinge rukwind opstak. Het Pohoda-festival, dat door 30 duizend personen werd bezocht, werd hierna afgelast.

In Kroatië, langs de Adriatische kust, veroorzaakten zware windstoten flinke schade. Tientallen personen op zee die in problemen waren gekomen, moesten door de kustwacht te hulp worden geschoten. Een Hongaarse toerist werd gedood op het eiland Krk toen hij werd getroffen door de bliksem.


Noodweer in Europa: 13 doden  (foto: DAG)