Gamesindustrie bereikt nieuw dieptepunt

Dat de economische crisis geen effect zou gaan hebben op entertainment lijkt niet echt te kloppen voor de gamesindustrie. De afgelopen maanden zagen we al voor het eerst sinds lange tijd een krimping en deze bereikte in juni zelfs een dieptepunt zoals we dat in negen jaar niet gezien hebben.

De omzet daalde in Amerika ten opzichte van juni 2008 met 31% tot $1,17 miljard. Dit komt grotendeels door de afnemende consoleverkopen, daar werd 38% minder omzet op gedraaid. Software zorgde voor 29% minder omzet en accessoires voor 22%. Daarmee worden zelfs de meest sceptische verwachtingen ruim overtroffen. Analisten hadden een krimp van hooguit 23% voorspeld. Door deze slechte resultaten staat de industrie nu op een verlies ten opzichte van 2008 van 12%.

Volgens het Amerikaanse bureau voor marktonderzoek NPD is deze krimp voor het eerst echt te linken aan de crisis. Hoewel voorheen nog te beargumenteren viel dat de mindere cijfers simpelweg kwamen door een gebrek aan grote titels of door een hoge prijs, zal het er nu ook mee te maken hebben dat mensen gewoon al veel minder te besteden hebben. Er moet dan een heel goede reden zijn om in de buidel te tasten zoals een echte must-have titel of een flinke prijsverlaging, maar die ontbreken. Met het uitstellen van grote titels als Bioshock 2 en Singularity naar 2010 zou het ook zo kunnen zijn dat de industrie zich dit jaar niet zal gaan herstellen.

Toch heeft niet iedereen last van dalende cijfers, Microsoft kent zelfs een erg goed jaar. In juni werden er 240.600 exemplaren van de Xbox 360 verkocht, flink meer dan in dezelfde maand in 2008. Ook de Nintendo DS kende een sterke maand met 766.500 verkochte systemen. Het ging minder goed met de Wii al bleef die de consolemarkt domineren met 361.700 stuks, toch een flinke daling ten opzichte van vorig jaar. Sony bungelde onderaan met 164.700 verkochte PS3's, 163.500 verkochte PSP's en 152.700 verkochte PS2's.

Voor meer gamenieuws kijk je natuurlijk op FOK!games.