Trauma Schipholbrand kost 349.000 euro

Het aantal overlevenden dat aantoonbaar ernstig psychisch letsel heeft overgehouden aan de Schipholbrand is gestegen tot dertig. Ze hebben ieder een aanbod gehad voor een schadevergoeding van 10.000 euro, staat in een overzicht dat het ministerie van Justitie desgevraagd aan het ANP heeft verstrekt.

De brand in het cellencomplex van justitie op Schiphol-Oost woedde in de nacht van 26 op 27 oktober 2005 en kostte aan elf mensen het leven. Het ministerie bepaalde dat 209 overlevenden uit acht vleugels in aanmerking komen voor 1750 euro smartengeld. Tot dusver hebben zich echter nog maar 28 personen gemeld voor die vergoeding, aldus hetzelfde overzicht. De hogere vergoeding is er alleen voor personen die een posttraumatische stressstoornis hebben ontwikkeld. De totale kosten voor de Staat komen zo tot nu toe uit op 349.000 euro.

Overigens voeren advocaten namens nabestaanden en overlevenden nog verschillende procedures om een hogere schadevergoeding. De Amsterdamse letselschadeadvocaat Lionel Lalj diende namens vijf cliënten een claim van 15.000 euro in die werd afgewezen. De reële schade door bijvoorbeeld gemiste inkomsten liggen volgens hem veel hoger. De raadsman sluit een gang naar de rechter niet uit.