Man overleeft op onbewoond eiland

De Zwitser Xavier Rosset had het even helemaal gehad met het hedendaagse jachtige bestaan. Om "de aangeboren overlevingsvaardigheden te herontdekken die de moderne mens allang is vergeten" trok de oud-snowboarder daarom naar een onbewoond eiland in de buurt van de Fiji-eilanden alwaar hij het tien maanden volhield.

Met niks meer dan een zakmes en een machete landde Rosset zo’n 300 dagen geleden op het eiland Tofua. Een tropisch, maar onbewoond, paradijsje van 64 vierkante kilometer met een zoetwatermeer, wat wilde zwijnen en kilo’s kokosnoten. Onvoorbereid als hij was raakte Rosset naar eigen zeggen vrijwel direct in paniek. "Ik moest drinkbaar water vinden, een schuilplaats bouwen, leren vissen, soit, zo ongeveer alles opnieuw leren om te overleven."

De eerste twee maanden verliepen allesbehalve vlekkeloos. Zo verloor de Zwitser maar liefst achttien kilo aan lichaamsgewicht. Pas toen hij doorkreeg hoe hij wilde varkens kon vangen kwam hij weer wat op gewicht. Zijn jachtpartijen leverden hem ook een metgezel op. Een biggetje, dat volgens Rosset te jong was om op te eten, volgde de Zwitser drie maanden lang overal waar hij heen ging. "Het was net een hondje", aldus de avonturier.

Rosset had naast zijn mes en machete ook een camera bij zich. De beelden die hij de voorbije tien maanden maakte zullen worden verwerkt tot een documentaire.