AEX explodeert

De Amsterdamse beurs spoot vandaag omhoog, waarbij Neerlands belangrijkste beursgraadmeter de AEX 3,5 procent hoger sloot op 260,82 punten. Op een dieptepunt van 241 punten maandagochtend schoot de AEX in drie handelsdagen bijna 20 punten omhoog, oftewel ruim 8 procent. Beurzen wereldwijd schoten sinds maandag eveneens fors omhoog.

Bedrijfscijfers beter dan verwacht
Vooral meevallende bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal van onder andere chipmachinefabrikant ASML, chipbakker Intel en zakenbank Goldman Sachs droegen bij aan de forse winsten.

Ook de industriële productie in de VS over juni viel mee. Deze daalde 0,4 procent op maandbasis, wat beter was dan de verwachtingen. Op het Damrak stegen vooral financials zoals Aegon en SNS Reaal met winsten van 6 tot 9 procent.

Niemand wil de trein missen
"Het is opvallend dat het nieuws niet slecht is, maar ook niet heel erg goed. Bedrijfsresultaten zijn redelijk tot nu toe, maar vooral door kostenbesparingen en dat is slechts een tijdelijk effect", zegt vermogensbeheerder Maurice Eeken van TE-Effecten. Hij stelt dat veel beleggers de markt niet willen missen en nu op de rijdende trein springen.

Economic girlie man en handelaar Cees Smit van Today's Beheer is minder positief: "Wereldwijd zie je de vertrouwensindices steeds meer onder druk komen. Bovendien blijken veel Amerikaanse staten vrijwel geen geld meer te hebben. Ik denk dan ook dat de derde stijging op rij verbazing mag wekken en ook van niet al te lange duur zal zijn."

Eerder vandaag op Beursplein 5