Zeer krachtige aardbevingen bij Nieuw-Zeeland

Uit de kust van Nieuw-Zeeland heeft zich woensdag een zeer krachtige aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter voorgedaan. Er is een tsunamiwaarschuwing gegeven.
Dit heeft het Pacific Tsunami Warning Center laten weten. De waarschuwing geldt voor de meeste kustgebieden rond de Stille Oceaan.

Het epicentrum van de onderzeese beving was 160 kilometer ten westen van de stad Invercargill, op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De beving vond plaats op een diepte van 33 kilometer.

"Een aardbeving van deze omvang heeft de mogelijkheid om een vernietigende tsunami te veroorzaken die de kustlijnen in de regio binnen minuten tot uren kan bereiken", meldde het Pacific Tsunami Warning Center.

Update 13:15 
Dertig minuten na de eerste schok heeft zich een tweede schok van 6,1 op de schaal van Richter voorgedaan en zojuist is een derde beving met een kracht van 6,5 op diezelfde schaal gemeten.

Update 14:32

Inmiddels zijn de tsunami waarschuwingen voor Australie en Nieuw-Zeeland ingetrokken.

Voor meer informatie omtrent aardbevingen en andere natuurverschijnselen ga je naar De Elementen of het speciale aardbevingentopic. Een FOK!ker die in Nieuw-Zeeland zit beschrijft hoe het daar gaat in dit topic.