Onderzoekers vinden gen hartritmestoornissen

Onderzoekers van onder meer het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben een nieuw gen ontdekt dat een rol speelt bij hartritmestoornissen. Het gaat om genetisch materiaal dat invloed heeft op de veelvoorkomende hartkwaal atriumfibrilleren.

De wetenschappers hopen door hun vondst betere medicijnen te kunnen ontwikkelen, maakte een woordvoerder van het academische ziekenhuis bekend. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met het gen 44 procent meer risico om de hartkwaal op te lopen. De resultaten van de studie staan vandaag in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics. De deskundigen uit Rotterdam werkten samen met Amerikaanse en Duitse wetenschappers.

Een op de vier mensen krijgt in zijn of haar leven last van atriumfibrilleren, stelde de woordvoerder. De aandoening ontstaat doordat de boezems van het hart onregelmatig en te snel samentrekken. Patiënten kunnen hierdoor duizelig, vermoeid of kortademig worden. Maar zij riskeren ook een beroerte of hartfalen.

Volgens professor Jacqueline Witteman van het Erasmus MC is de ontdekking belangrijk. "De onderzoekers krijgen meer inzicht in het ontstaan van de hartkwaal. Medicatie kan in de toekomst wellicht meer selectief worden voorgeschreven, zodat patiënten de medicijnen krijgen waarop ze het beste reageren."