Universiteiten waardeloos in spellen

Dertien van de twintig beste universiteiten in de wereld lijken niet goed te kunnen spellen. Op de websites van de instellingen staat het woord ‘university’ verkeerd geschreven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Australische site spellr.us.

De makers van spellr.us lieten hun automatische spellingchecker los op de eerste duizend webpagina’s van universiteiten als bijvoorbeeld Harvard en Cambridge. Volgens de beheerder van spellr.us is het aantal fouten dat gemaakt wordt stuitend. "Op ruim 14 procent van de webpagina’s staan spelfouten", aldus Kevin Garber.

De woorden ‘accommodation’, ‘technology’ en ‘university’ worden volgens de Australische website het vaakst verkeerd gespeld. De McGill University in Canada maakte de minste spelfouten op haar webpagina’s. Duke University in de Verenigde Staten is koploper met een slordige driehonderd spelfouten.

De onderzoekers benadrukken dat zij niet eens alle pagina’s hebben doorlopen op foute spelling. Meest opvallend vond Garber de site van Harvard waar in het menu op de website het woord professor verkeerd werd geschreven.