Noord-Koreaanse scheldkanonnade

Het regime van Noord-Korea maakt er een dagtaak van de president van aartsvijand Zuid-Korea te beledigen. Sinds het begin van dit jaar heeft president Lee Myung-bak meer dan 1700 beledigingen vanuit het noorden over zich heen gekregen, een gemiddelde van 9,9 per dag.

Dat heeft een topambtenaar van het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging uitgerekend, meldde het nationale persbureau Yonhap vandaag. Dat aantal zou volgens analist Lee Chan-ho veel hoger zijn geweest als hij ook de opinieartikelen in de Noord-Koreaanse staatskranten had onderzocht.

De toch al gespannen verhoudingen tussen Pyongyang en Seoul zijn de afgelopen maanden nog verder verslechterd. Dat blijkt ook uit het onderzoek: vorig jaar hoefde Lee nog maar acht scheldwoorden per dag te verwerken.

Het afgelopen weekeinde zette het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA de verbale aanvallen door. Lee werd onder meer uitgemaakt voor marionet van de Verenigde Staten en leider van een groep verraders. Volgens Pyongyang maakt de president zich schuldig aan een fascistische onderdrukking van vooruitstrevende mensen en is niets hem te min om zijn politieke hebzucht te bevredigen.