Jongeren: "Illegale wapens gemakkelijk te krijgen"

Uit een enquête van Top-X, het jongerenpanel van EénVandaag, blijkt dat 56 procent van de jongeren geen moeite heeft met het illegaal verkrijgen van een wapen. De enquête werd gehouden onder bijna 1900 jeugdigen, in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar.

De jongeren komen aan de wapens via internet, kennissen of een illegale handelaar. Vanavond besteedt EénVandaag in de uitzending aandacht aan het gemak waarmee bijvoorbeeld een vlindermes of pepperspray geregeld kan worden via internet.

EénVandaag onderzocht het wapenbezit onder jongeren. Eenderde van de ondervraagde jongeren kent iemand die een wapen bezit, en eentiende beweert zelf een wapen te hebben. Opvallend is dat bijna alle wapenbezitters jongens zijn. Bij de meisjes is het wapenbezit juist heel laag.

Twintig procent van de ondervraagden voelt zich veiliger met een wapen op zak. De grootste groep voelt zich juist minder veilig, als men over straat gaat met een mes, pistool of pepperspray op zak. Dit zijn vooral meisjes.

Een ruime meerderheid van de jongeren is een voorstander van het preventief fouilleren door de politie. Agenten mogen zonder aanleiding onderzoeken of je een wapen bij je draagt, zo stelt tachtig procent van de ondervraagden. Ook zijn de jongeren voor het geven van pepperspray aan buschauffeurs, een voorstel van Mark Rutte.

De aflevering van EénVandaag waarin de resulaten van het onderzoek te zien zijn wordt om 18.15 uur uitgezonden op Nederland 1.
Submitter:  Bron: Top-X