Meisje dat Airbus-crash overleefde kan niet zwemmen

De vermoedelijk enige overlevende van de vliegtuigcrash bij de Comoren, de 14-jarige Bahia Bakari, is per vliegtuig op weg naar haar vader in Frankrijk. Ze kwam vanochtend aan in Parijs, meldde de Franse tv-zender RFI.

De Franse van Comorese afkomst, die niet kan zwemmen, had zich vastgeklampt aan een wrakstuk. Ze werd eergisteren een paar uur na de crash uit zee gered. Het meisje dat in Marseille woont, omschreef het ongeval als een soort elektrische schok. Ze zat met haar moeder in het toestel van de Jemenitische maatschappij Yemenia. In totaal waren 153 mensen aan boord, die op Bahia na waarschijnlijk allemaal zijn omgekomen.

Haar vader, Kassim Bakari, zei op de radio, dat zijn dochter gelanceerd was uit het vliegtuig toen het crashte. Het meisje is gewond maar buiten levensgevaar en zeer getraumatiseerd. "Toen ik haar sprak vroeg ze naar haar moeder. Om haar niet verder te traumatiseren hebben ze haar verteld dat haar moeder in de kamer naast haar ligt. Maar dit is niet waar. Ik weet niet wie haar dat moet gaan vertellen”, zei vader Bakari.

Ondertussen wordt naarstig gezocht naar de zwarte dozen die mogelijk helderheid kunnen verschaffen over de oorzaak van het ongeluk. Comorezen klagen al jaren over Yemenia. Volgens hen zijn er geen veiligheidsriemen aanwezig en zitten vliegtuigen soms zo vol, dat passagiers in de gangpaden moeten staan. Twee jaar geleden werd het negentien jaar oude toestel geweerd uit het Franse luchtruim. De Europese Commissie heeft gedreigd Yemenia uit het Europese luchtruim te bannen.