Kans op elektrocutie tijdens douchen

Volgens het Noord-Hollandse waterleidingbedrijf PWN lopen duizenden Nederlanders het risico om geëlektrocuteerd te worden tijdens het douchen. De randaarde van het elektriciteitsnet kan namelijk op de waterleiding zijn aangesloten, voornamelijk bij woningen van vóór 1979. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar ook wettelijk verboden.

De risico's ontstaan nu veel metalen waterleidingen worden vervangen door kunststof. "Is de elektra geaard op het waterleidingnet dan werkt dat niet meer. Kunststof geleidt geen elektriciteit", verklaart een woordvoerder van PWN. Indien er kortsluiting ontstaat, hebben de bewoners kans dat zij onder stroom komen te staan. Het probleem speelt overigens niet alleen in Noord-Holland, maar ook in andere delen van het land.  

Veertigduizend klanten van PWN die in een woning van vóór 1979 wonen, hebben een brief ontvangen van het waterleidingbedrijf waarin zij geadviseerd worden een elektricien in te schakelen. Deze zou eventuele problemen op kunnen lossen.

Elektrocutie 30-jarige Brabander
Het waterbedrijf laat weten dat de directe aanleiding voor de actie de elektrocutie van een 30-jarige Brabander in 1993 is geweest. De man nam een douche toen er kortsluiting ontstond. In eerste instantie zal bij een dergelijk ongeval het energiebedrijf aansprakelijk worden gesteld, maar later werd ook het waterleidingbedrijf verantwoordelijk gehouden.

In 2007 werden beide bedrijven bij het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot een boete van tienduizend euro. Deze boete werd opgelegd wegens nalatigheid met de dood tot gevolg en het niet voldoen aan de zorgplicht.

De woordvoerder laat weten dat zij van woningen van voor 1979 twijfels hebben over de elektrische installatie. Bij huizen van na 1979 speelt het probleem niet meer, want sinds die tijd was het verboden om de elektra te aarden op de waterleiding.

Vrijblijvend advies
Waterleidingbedrijf PWN benadrukt wel dat het advies aan de woningeigenaren geheel vrijblijvend is. Wanneer men echter een PWN-monteur nodig heeft om een storing in de waterlevering op te lossen, moet de huiseigenaar wel een certificaat kunnen overleggen waarmee bewezen wordt dat het elektranetwerk aan alle wettelijke eisen voldoet. "Anders moeten we eerst een installateur sturen. Dan duurt het allemaal langer", aldus de zegsman. De inspectie door de installateur zal zestig tot tachtig euro kosten.

Brancheorganisatie VEWIN laat weten dat de regionale waterleidingbedrijven op de hoogte zijn van de problemen. Zij zoeken naar oplossingen.