Opwinding bij VARA over kritiek van Matthijs

De VARA heeft 'geen enkele behoefte' om te reageren op de harde kritiek van Matthijs van Nieuwkerk op De Zomer Draait Door. Dat laat een woordvoerster van de omroep weten namens VARA-directeur Vera Keur en hoofd-amusement Kathleen Warners. "Iedereen heeft recht op een eigen mening, ook Matthijs van Nieuwkerk", aldus de woordvoerster.

De top van de VARA en de makers van De Zomer Draait Door zijn in verlegenheid gebracht door een openhartig interview met Van Nieuwkerk. Uitgerekend in de VARAGids maakt hij deze week korte metten met de tijdelijke opvolger van De Wereld Draait Door, het succesvolle programma - vaak meer dan een miljoen kijkers - dat door hemzelf wordt gepresenteerd.

Van Nieuwkerk zei 'in grote verlegenheid' te hebben gekeken naar het programma dat door Froukje Jansen wordt gepresenteerd, afwisselend met Waldemar Torenstra en Art Rooijakkers. Voorts zei hij: "Het troosteloze woord zomeruitverkoop drong zich bij mij op. En niet alleen bij mij heb ik begrepen." Hij zegt zich vooral te ergeren aan het feit dat de VARA "een exacte kopie" heeft proberen te maken van DWDD.

Het interview in de eigen gids heeft binnen de VARA tot opwinding geleid, in de top maar ook bij de makers van DZDD. Op de kritiek van Van Nieuwkerk gaat de omroep niet in. "We hebben er niet veel over te zeggen. We vinden in elk geval dat iedereen mag zeggen wat hij wil. De ene keer pakt dat positief uit, en een andere keer is het wat kritischer."

Eerder moest Froukje Jansen het ontgelden in een bericht op twitter van Paul de Leeuw (óók VARA). In een van de uitzendingen werd ze hard aangevallen door een gast, Martin Simek. Ook werd bekend dat de drie presentatoren zouden worden geadviseerd een oude rot in het vak, Hanneke Groenteman.

De kijkcijfers van het programma vallen tegen. Naar DZDD kijken ongeveer 600.000 mensen minder dan naar DWDD.

"Ik heb na de eerste aflevering gekeken naar de reacties op internet en dat heeft me zeker niet gesterkt", zei Froukje Jansen na de eerste aflevering in Veronica Magazine. "Ik lees de kritiek op De Zomer Draait Door dan ook niet meer."

Voor de presentatoren was Van Nieuwkerk in het interview in de VARAGids overigens vrij mild: "Ach, laten we eerlijk zijn, wat kunnen zij er eigenlijk aan doen? Ze zijn uitgenodigd, zeiden ja en deden hun uiterste best neem ik aan."

Meer kritiek op De Zomer Draait Door lees je hier.


Opwinding bij VARA over kritiek van Matthijs  (foto: DAG)