Hirsch Ballin pakt incassokosten aan

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil de incassokosten voor mensen die hun schuld niet betalen, aan banden leggen. De bewindsman vindt dat schuldeisers maximaal een bepaald percentage van de schuld als kosten in rekening mogen brengen. Naarmate de schuld groter wordt, zal het incassopercentage dalen.

Hirsch Ballin heeft dat vandaag voorgesteld in een brief aan de Tweede Kamer. Hij komt met zijn plan, nadat eind vorig jaar ophef was ontstaan over de enorme bedragen die als incassokosten in rekening worden gebracht. De organisatie Sociaal Raadslieden had becijferd dat jaarlijks 130 miljoen euro ten onrechte aan incassokosten wordt opgelegd. De Kamer vroeg om maatregelen en de minister zegde toe woekertarieven aan te pakken.

Hirsch Ballin wil de kostenregeling in het leven roepen voor schulden tot 25.000 euro. Conflicten over grotere schulden zullen waarschijnlijk leiden tot een gang naar de rechter, aldus de bewindsman. Eisers van kleine schulden mogen altijd minimaal 40 euro aan kosten in rekening brengen.

 


Hirch Ballin wil incassokosten aan banden leggen  (foto: ANP)