'Ruim 2000 mensen opgepakt of vermist in Iran'

Meer dan tweeduizend Iraniërs die naar aanleiding van de protesten tegen de verkiezingsuitslagen zijn opgepakt, worden nog steeds vastgehouden en honderden worden vermist. Dit stelde vandaag de vice-voorzitter van de Internationale Federatie voor Mensenrechten (FIDH), Karim Lahidji, in Parijs.

Lahidji is ook voorzitter van de Iraanse Liga ter Verdediging van de Mensenrechten. Hij zei informatie van verschillende bronnen te hebben vergaard. Het blijft weliswaar een schatting, erkende hij. Gisteren nog werden twintig vrouwen opgepakt op een bijeenkomst in Teheran, zei Lahidji.

Een voorgenomen bijeenkomst vandaag van mogelijke aanhangers van oppositieleider Mir Hossein Mousavi is vooraf verboden. De autoriteiten in Teheran deelden mee dat geen toestemming is gegeven om rond de Ghobamoskee de tientallen slachtoffers van een bloedige bomaanslag in 1981 te herdenken. Het voornaamste slachtoffer was destijds de voorzitter van de Islamitische Republikeinse Partij, de ayatollah Beheshti. Zijn zoon Alireza Beheshti is een vooraanstaande bondgenoot van Mousavi.

Mousavi nog niet vast, wel populair.  (foto: ANP)