Controle auto van de zaak levert dik 7 miljoen op

Er is dit jaar al voor 7,5 miljoen euro aan naheffingen en boetes uitgedeeld door de Belastingdienst aan automobilisten die hun auto van de zaak ten onrechte privé gebruiken. Voor sommige privégebruikers liep het bedrag zelfs op tot honderdduizend euro.

Drie jaar geleden is de Belastingdienst begonnen met extra strenge controles op het privégebruik van de 'auto van de zaak'. Sindsdien is er ongeveer 28 miljoen euro binnengehaald, maakte het ministerie van Financiën vandaag bekend.

Ongeveer 250.000 automobilisten hebben bij de Belastingdienst aangegeven dat zij een auto van de zaak hebben en minder dan vijfhonderd kilometer per jaar privé rijden met deze auto. In dat geval houdt de werkgever minder loonheffing in. Onderzoek heeft uitgewezen dat de grens van vijfhonderd kilometer met enige regelmaat wordt overschreden.

Volgens Jan Kees de Jager (Financiën) komen er meer controles. "We gaan extra medewerkers inzetten en de controles worden opgevoerd. Als iedereen zijn of haar deel betaalt, worden de lasten evenwichtig verdeeld en daar profiteert iedereen van."

En bij het ministerie van Financiën hebben ze dat geld hard nodig...