Strop voor organisator Jackson-concerten

De dood van Michael Jackson betekent waarschijnlijk een enorme financiële strop voor AEG Live, het Britse entertainmentbedrijf dat de popster overhaalde tot een reeks van vijftig 'afscheidsconcerten' in de O2 Arena in Londen. De Britse krant The Times raamde de schade voor AEG Live vrijdag op 350 miljoen euro.

De concertenreeks This is It zou beginnen op 13 juli en negen maanden duren. Volgens The Times bestond er bij verzekeraars weinig animo om het risico van afgelasting van de shows te dragen. Met name de fragiele gezondheid van de zanger baarde de ondernemingen zorgen. Daarop liet AEG Live weten dat het bereid was zelf het risico te dragen voor de shows.

De aankondiging van de rentree op de bühne van Jackson was begin dit jaar wereldnieuws. In eerste instantie zou het gaan om tien concerten, die in recordtempo uitverkocht raakten. Nog voordat de verkoop van de kaartjes begon, waren al 360.000 kaartjes aangevraagd. Handelaren vroegen op de zwarte markt duizenden euro's voor concerttickets.

Het aantal geplande concerten werd snel uitgebreid naar vijftig, tot ongenoegen van Jackson zelf. Managers, adviseurs, concertorganisatoren en adviseurs die probeerden de naar verluidt enorme schuldenlast van de King of Pop terug te dringen, zouden de zaak uit de hand hebben laten lopen. "Ik weet niet hoe ik het ga opbrengen om vijftig shows te geven", aldus Jackson onlangs in een reactie. "Ik ben erg kwaad."

Deze week voedde de entourage rond Michael Jackson de hype rond zijn comeback nog met nieuwe berichten. Zo zou Jackson werken aan een opvolger van de moonwalk, een legendarische danspas die hij begin jaren tachtig introduceerde, zouden zijn kostuums voor de shows in Londen worden versierd met 300.000 Swarovski-kristallen en zouden er extra kaarten beschikbaar komen voor de concerten.

Michael Jackson (1958-2009)  (foto: ANP)