Reacties op overlijden Michael Jackson

De lijkschouwer van de Amerikaanse stad Los Angeles heeft vrijdag de dood van de Amerikaanse popster Michael Jackson bevestigd. Hij deed dat nadat de politie hem had geïnformeerd over het overlijden van de King of Pop.

Jackson werd om 14.26 uur plaatselijke tijd (23:26 Nederlandse tijd) doodverklaard, meldde Fred Corral op CNN. Hij is 50 jaar oud geworden.

De popster kreeg in zijn woning een hartstilstand. De politie kreeg om 12.21 uur (21:21) een melding vanuit het huis van de ster. De ambulance bracht Jackson binnen tien minuten naar het ziekenhuis. Onderweg is geprobeerd hem te reanimeren. In het ziekenhuis raakte Jackson in coma waarna hij overleed.

Over de precieze doodsoorzaak is niets bekendgemaakt. Vrijdag volgt een autopsie die meer duidelijkheid moet geven.

Het lichaam is overgebracht naar het mortuarium in Los Angeles. Met een helikopter werd het lichaam opgehaald in het ziekenhuis en naar het kantoor van de lijkschouwer gebracht. Het laatste stuk werd met de auto afgelegd, meldde CNN.

Voor het ziekenhuis waar de Amerikaanse popster overleed, rouwen duizenden fans. Journalisten uit binnen- en buitenland hebben zich voor het hospitaal verzameld om verslag uit te brengen over de dood van de popster.

Ook voor de woning van Jackson hebben zich veel rouwende mensen verzameld. De popster woonde in Los Angeles.

Quincy Jones, de muziekproducer die Michael Jackson hielp bij het maken van Thriller en Off the Wall is kapot van de dood van de King of Pop. "Ik ben vandaag mijn kleine broertje verloren, en een deel van mijn ziel is met hem meegegaan", aldus Jones donderdag.  "Ik ben kapot van dit tragische en overwachte nieuws", aldus de producer tegen zender MSNBC. "Ik heb er geen woorden voor." 

Acteur/zanger Jamie Foxx werd middenin een interview overvallen door het nieuws. Hij zei Jackson te zullen herinneren als een "briljante musicus" en niet voor het circus dat om zijn leven is ontstaan.

De peetvader van de drie kinderen van Jackson, Mark Lester zei ook geschokt te zijn. Hij maakt zich zorgen over het lot van de kinderen. "Het zijn geweldige kinderen. Wat ze ook nodig hebben, ik zal er voor ze zijn." 

De Nederlandse fanclub van Michael Jackson is geschokt door het nieuws van de dood van de Amerikaanse popster. "Ik ben ongelooflijk verdrietig en kan het niet bevatten", aldus Janneke van der Linden van de Jackson Source. Zij zit in de nacht van donderdag op vrijdag aan de televisie gekluisterd.

De King of Pop, bekend van vele hits als Billy Jean en Thriller, bereidde zich voor op nieuwe reeks van vijftig concerten in Londen die op 13 juli van start zou gaan. Ook Van der Linden had kaarten. "Hij is bij stressmomenten vaker ingestort, maar een hartstilstand overleeft bijna niemand."

De Jackson Source richt zich naast Jackson ook op de rest van de familie Jackson. De fanclub bestaat sinds 2006 en is de opvolger van de Official Dutch Jackson Fanclub die in 1979 werd opgericht. De club heeft 1600 leden in binnen- en buitenland.

Van der Linden hoopt dat Jackson zal voortleven door zijn muzikale talent en niet door de misstappen die hij heeft begaan. "Ik ben fan van Michael geworden om zijn talent, muziek, dans en uitstraling. Het is doodzonde dat de wereld daar niet meer van kan genieten."

De website van de Jackson Source toont inmiddels een oude foto van Jackson met het onderschrift 'Rest in Peace dear Michael'. 

 


Michael Jackson (1958-2009)  (foto: ANP)