Artiesten voor thuiskopieheffing

PvdA-Kamerlid John Leerdam krijgt vandaag uit handen van een groep acteurs en musici een petitie aangeboden waarin wordt gepleit voor het invoeren van een thuiskopieheffing op mp3-spelers en harddiskrecorders. In de petitie laten meer dan 3500 Nederlandse musici, acteurs en muziekauteurs hun stem horen tegen de bevriezing van het thuiskopiestelsel in 2008.

Namens de kunstenaars voert belangenorganisatie Norma met vakbonden FNV KIEM en Ntb een bodemprocedure tegen de staat. Norma stelt dat de artiesten het afgelopen jaar 25 miljoen euro aan inkomsten zijn misgelopen door het ontbreken van een thuiskopieheffing op mp3-spelers en harddiskrecorders. De organisatie eist dan ook dat de huidige wet wordt nageleefd en de bevriezing van het thuiskopiestelsel wordt opgeheven. Ook eist Norma een schadevergoeding.

Het advies van een parlementaire werkgroep om de thuiskopieheffing volledig af te schaffen en te vervangen door een verbod op downloaden en ongeoorloofd kopiëren is voor de kunstenaars onaanvaardbaar. De petitie voor de thuiskopieheffing wordt aangeboden in het bijzijn van onder andere Gijs Scholten van Aschat, Teun Kuilboer, Bob Fosko en Anna Drijver.