Mexicaanse griep in honderd landen

De Mexicaanse griep is inmiddels opgedoken in honderd landen. Meer dan 52.000 mensen zijn besmet met het zogeheten H1N1-virus, van wie 231 eraan zijn overleden. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag bekend.

De Mexicaanse griep heeft volgens de cijfers van de WHO in elf landen mensenlevens geëist: Mexico, de Verenigde Staten, Canada, Argentinië, Chili, Colombia, Australië, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek, Groot-Brittannië en Guatemala.

Op de lijst van de WHO ontbreekt de eerste H1N1-dode van Azië, in de Filipijnen. Een 49-jarige vrouw, die al aandoeningen aan haar hart en lever had, bezweek aan de ziekte. In Honduras maakte de minister van Gezondheid maandag bekend dat een 23-jarige vrouw enkele dagen geleden aan de ziekte is overleden, het eerste sterfgeval in het Midden-Amerikaanse land.

De Verenigde Staten hebben met ruim 21.000 besmettingen de meeste zieken. Ook in Mexico, Canada, Chili, Groot-Brittannië, Australië en Argentinië zijn duizenden mensen besmet met het H1N1-virus. De WHO heeft de eerste griepgevallen van Montenegro en Iran, die maandag werden bekendgemaakt, nog niet verwerkt.

In Nederland staat het aantal besmettingen sinds maandag op 105. Van hen liepen 47 de Mexicaanse griep op in eigen land.

Mexicaanse griep in honderd landen  (foto: ANP)